-
O ośrodku
-
Pomoc społeczna
-
Świadczenia dla rodziny
-
Świadczenia dla seniorów
-
Druki do pobrania
-
Projekty i szkolenia
-
Informacje dla osób niepełnosprawnych
„Azymut na zatrudnienie w CIS Rowy”
Z dniem 30 listopada 2023 r. zakończyła się realizacja projektu „Azymut na zatrudnienie w CIS Rowy”. W najbliższym czasie planowana jest kontynuacja projektu, jednakże już pod inna nazwą.
Projekt ,,Azymut na zatrudnienie w CIS Rowy
Ustka, dnia 29-07-2021r.
W dniu 27 lipca 2021r. na świetlicy wiejskiej w Objeździe odbyły się warsztaty kulinarno-dietetyczne dla uczestników projektu „Azymut na zatrudnienie w CIS Rowy”, którzy objęci są wsparciem w postaci produktów żywnościowych w ramach Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej.
Warsztaty zostały zorganizowane przez Bank Żywności Słupsku i miały na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, uczestnicy przygotowywali potrawy z otrzymywanych produktów z Programu POPŻ.
W warsztatach uczestniczyło 10 osób z terenu gminy Ustka.
Ustka, dnia 14-10-2020 rok
WYCIECZKA INTEGRACYJNO- EDUKACYJNA UCZESTNIKÓW PROJEKTU
„AZYMUT NA ZATRUDNIENIE W CIS ROWY”
W związku z realizacją projektu "Azymut na zatrudnienie w CIS Rowy" w gminie Ustka, dnia 12.10.2020 roku odbył się wyjazd integracyjno-edukacyjny do Pasieki ,,Wędrowna Barć” w miejscowości Krzemienica. W wyjeździe udział wzięło 7 uczestników projektu: ,, Azymut na zatrudnienie w CIS w Rowach” oraz opiekunowie z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ustce i CIS w Rowach. Główną atrakcją była „Sala Pszczelarska”, gdzie uczestnicy mogli zobaczyć ekspozycję dawniej używanego sprzętu pasiecznego. Zainteresowaniem cieszył się również szklany ul, w którym widać było pracujące pszczoły. Uczestnikom został przedstawiony pokaz i demonstracja sprzętu pszczelarskiego oraz prezentacja filmów poglądowych z udziałem właścicieli pasieki. Dużym zainteresowaniem cieszyła się Zielona Lekcja, czyli pogadanka o pszczołach i pracy pszczelarza w pasiece, a także rozmowa o ochronie środowiska naturalnego. Uczestnicy mogli uzyskali informację o produktach pszczelich pozyskiwanych w pasiece i ich walorach zdrowotnych. Spotkanie zakończyło się gorącym poczęstunkiem złożonym z dań gorących oraz deserów . Zamierzone cele wycieczki zostały zrealizowane.